Duurzaamheid
Biodiversiteit
Biodiversiteit is de verscheidenheid van alle leven op aarde; van zoogdieren tot planten en bomen, en van bacterien en schimmels tot vogels. Biodiversiteit is eigenlijk 'soortenrijkdom'; het aantal soorten in een bepaald gebied. Alle soorten tellen mee. Biodiversiteit bevordert de gezondheid van ecosystemen, waardoor ze beter kunnen reageren op veranderingen zoals klimaatveranderingen en de opkomst van ziekten. Diverse ecosystemen dragen bij aan schone lucht en water, bodemvruchtbaarheid en klimaatregulatie, wat van groot belang is voor onze leefomgeving. Het beschermen van biodiversiteit van groot belang voor zowel de natuur als de mens.
Natuur in balans
Eerste stappen om natuur en biodiversiteit in balans te brengen op bedrijventerreinen en openbare ruimte geven we hier een eerste aanzet. We kunnen groenstroken met inheemse planten realiseren. Door regentonnen en/of drainageputten te plaaten om regenwater op te vangen, kan water hergebruikt worden door dit wateropvangsysteem. Ook met zaadmengsels of bloembollen wordt de biodiversiteit verhoogd. Zaadmengels kunnen ook in gazons worden gezaaid, waardoor er prachtige bloementuinen ontstaan. Waar het mogelijk is kunnen we geveltuinen en groendaken aanleggen, om zo nog meer bestuivers aan te trekken. Een duurzaam ingericht parkeerterrein is essentieel in onze steeds groener wordende samenleving, zoals laadpunten voor elektrische voertuigen, energiezuinige LED-verlichting, duurzame of geryclede materialen gebruiken. Waar mogelijk verharding verwijderen en bomen, heesters en vaste planten te plaatsen om hittestress te verminderen. Om wateroverlast en droogte te verminderen is het een goed idee om een wadi te maken. Een wadi is een groene greppel en heeft een bufferfunctie voor het overtollige water.
De speerpunten van een duurzame tuinaanleg en duurzaam onderhoud
Een duurzame tuin houdt rekening met verschillende aspecten. Zo zijn het milieu, de omgeving, maar ook dieren een belangrijk punt, waar met duurzame tuinaanleg en –onderhoud rekening mee wordt gehouden. Voor het duurzaam aanleggen en onderhouden van een tuin zijn een aantal vragen belangrijk, zoals: tegels en beplanting in de duurzame tuin.
Particuliere tuin
Afhankelijk van uw wensen, kunt u kijken hoeveel beplanting en/of tegels wilt in uw duurzame tuin. Een duurzame tuin heeft een variatie aan beplanting en vooral niet teveel tegels. Bij verschillende bloemen en struiken zullen vlinders en bijen een mooie plek in uw tuin kunnen vinden, evenals vogels wanneer u bessenstruiken in uw tuin heeft staan. Om het diervriendelijker te maken, kun je vogelhuisjes, egelschuilplekken en/of insectenhotels plaatsen. In de natuurlijke tuin vinden dieren namelijk niet alleen voedsel, maar ook een schuilplaats. Hoe gevarieerder uw beplanting, hoe duurzamer uw tuin. Aarde kan daarnaast beter regenwater verwerken dan wanneer u tegels heeft liggen. Om ook van uw duurzame tuin te genieten, kunt u bij ons een tuinontwerp laten maken waarbij wij beplanting en tegels dusdanig combineren, dat zowel de natuur als uzelf van de tuin kunnen genieten.
Compost
Compost is heel eenvoudig zelf te maken. Scheidt uw keukenafval en composteer het op een composthoop of in een compostvat. Wanneer u dit af en toe omschept, hebt u gratis zeer voedingsrijke aarde om de tuin te bemesten.
Wilt u meer weten over duurzaam groenbeheer, duurzame tuinaanleg of duurzaam tuinonderhoud? Of wilt u een duurzaam tuinontwerp aanvragen, passend bij uw wensen en omgeving? Wij zorgen er graag voor dat uw tuin er perfect bij ligt met een goede balans tussen groen en steen!